neděle 13. června 2021

Je někdo pilnější?

 

Včely jsou přirovnávány k nejpilnějším tvorům a proto i o některých lidech se říká je pilný jako včelička. Je to skutečně tak? Spočítal již někdo třeba pilnost mravenců? Víte, že na výrobu 500 mililitrů medu musí včely obletět cca 5 miliónů květin. Včely se vyskytují všude tam, kde jsou rozkvetlé louky. A to nejen u nás, ale po celém světě. Včely žijí ve velkých společenstvech, často v uměle vyrobených úlech. V těchto úlech žijí v podstatě tři druhy včel. Královna, trubci a dělnice.









                                 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení       


2 komentáře:

  1. Včelky tu teď chová docela dost lidí, ale dobrými opylovači jsou také čmeláci a těch tu u nás je hned několik druhů. Je tu hodně pastvin a tak mají co dělat, aby to vše stihli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hnízda čmeláků jsou oproti hnízdům včel medonosných málo početná – většinou obsahují jen desítky jedinců. Dělnice se dožívají přibližně dvou až šesti týdnů, přičemž téměř bez přestávky pracují – starají se o dodávky čerstvého pylu i nektaru, čistí hnízdo od odpadu a krmí budoucí potomstvo. V současnosti většina včelstev sídlí v umělých úlech. V době květu na jaře a v létě vyletují včely za teplých dní z úlů a sbírají v okolí vodu, pyl, nektar, sladké šťávy z poraněných stromů nebo medovici.

      Vymazat