Podzim se vším všudy, jako je
střídání teplot, ranní mlhy, přízemní mrazíky a další změny včetně posunutí
času. Ale i podzim má své kouzlo zvláště v barevnosti přírody, kdy se vše
zbarvuje do neopakovatelných barev. Podzim se dříve vyznačoval především po
výběru brambor pálením bramborové natě a s tím i spojené opékání brambor. V té
době to patřilo mezi vybrané pochoutky a nikomu nevadilo i jejich připálení a
to, že každý byl jako mouřenín umazaný od ucha k uchu. Dnes již to je jen na
Ladových obrázcích a z těch mladších již nikdo nezažil tu atmosféru kolem. I
přesto zůstávají některé z dřívějších zábav, ze kterých se dnes stávají soutěže
a to především dnes známá drakiáda, nebo dlabání dýní, které se vyhlašují o
nejnápaditější výtvor. V tuto dobu se provádějí i výlovy ryb z rybníků, které
se mnohdy spojují jak s prodejem, tak i opékáním ryb, což je přitažlivé nejen
pro dospělé, ale i pro děti. Počasí letošního listopadu umožňuje dokončení
všech nedodělaných prací, na které nezbyl čas, ale i aktivnímu sportovnímu
vyžití, nebo jen procházkou v přírodě.
mravenci
Mirku, já si ještě pamatuji na pečené brambory v nati. Opravdu to byla pochoutka. My chodili s babičkou po sklizni, kdy se brambory vyorávaly čertem, "paběrkovat". Babička mívala motyčku a my jí při dobývání zapomenutých brambor asistovali.
OdpovědětVymazatKdyž to dnes řeknu před vnoučaty, dívají se na mně jako na prehistorického dinosaura.😀
Mám stejné vzpomínky, a rád si připomenu tu vůni po pálení bramborové natě a chuť brambor.
Vymazat