pondělí 2. listopadu 2020

Příroda, podzim v nadhledu.

 

Podzim se vším všudy, jako je střídání teplot, ranní mlhy, přízemní mrazíky a další změny včetně posunutí času. Ale i podzim má své kouzlo zvláště v barevnosti přírody, kdy se vše zbarvuje do neopakovatelných barev. Podzim se dříve vyznačoval především po výběru brambor pálením bramborové natě a s tím i spojené opékání brambor. V té době to patřilo mezi vybrané pochoutky a nikomu nevadilo i jejich připálení a to, že každý byl jako mouřenín umazaný od ucha k uchu. Dnes již to je jen na Ladových obrázcích a z těch mladších již nikdo nezažil tu atmosféru kolem. I přesto zůstávají některé z dřívějších zábav, ze kterých se dnes stávají soutěže a to především dnes známá drakiáda, nebo dlabání dýní, které se vyhlašují o nejnápaditější výtvor. V tuto dobu se provádějí i výlovy ryb z rybníků, které se mnohdy spojují jak s prodejem, tak i opékáním ryb, což je přitažlivé nejen pro dospělé, ale i pro děti. Počasí letošního listopadu umožňuje dokončení všech nedodělaných prací, na které nezbyl čas, ale i aktivnímu sportovnímu vyžití, nebo jen procházkou v přírodě.






mravenci



Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.

2 komentáře:

  1. Mirku, já si ještě pamatuji na pečené brambory v nati. Opravdu to byla pochoutka. My chodili s babičkou po sklizni, kdy se brambory vyorávaly čertem, "paběrkovat". Babička mívala motyčku a my jí při dobývání zapomenutých brambor asistovali.
    Když to dnes řeknu před vnoučaty, dívají se na mně jako na prehistorického dinosaura.😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejné vzpomínky, a rád si připomenu tu vůni po pálení bramborové natě a chuť brambor.

      Vymazat