sobota 31. října 2020

Proměněná zem, pohled na obec Mařenice jinak.


Je to trošku zvláštní, ale přesto zajímavé číst knížku, jejíž děj se odehrává v prostředí, které důvěrně znáte. Chodíte s postavami románu po cestách, po kterých jste šli mnohokrát, v duchu vidíte známé obrysy hor, které popisuje autor v této knize. Román Proměněná zem napsal František Kraus a Jaroslav Pecháček. Vydalo nakladatelství Naše vojsko v roce 1957. Děj se odehrává v severočeském pohraničí v období Mnichova a pár měsíců po ukončení druhé světové války. F. Kraus jezdíval dlouhá léta, již brzy po první světové válce sem do pohraničí. Poznal důkladně kraj kolem Cvikova a zejména obec Mařenice, kde se děj převážně odehrává. Vždy ho vábila tato končina mezi nejsevernějšími výběžky Čech. Jako novinář se seznámil s mnohými obyvateli tohoto kraje. Studoval obecní kroniky, dokumenty, fotografie a zapisoval vzpomínky starých německých i nových českých obyvatel. Tak vznikla dokumentární kronika Proměněná zem.

Knihy se ujal Jaroslav Pecháček, aby dal této reportážní kronice románovou kompozici, postavám lidskou tvárnost, sjednotil a pročistil nashromážděnou dějovou linii. Je to kniha plná dramatických lidských osudů, popisující nelehký život tamních obyvatel od roku 1938 - 1945. Popisuje čestnost a statečnost lidí, kteří uprostřed války neztratili svou lidskost a vzájemnou úctu mezi národy.

K tomuto popisovanému ději jistě patří i připomenutí předválečného opevnění Československa z let 1935-38 v Lužických horách. O tom byly již napsány a publikovány desítky studií, knih a internetových stránek. Bohužel se však velká většina z nich soustředí především na dělostřelecké tvrze či objekty těžkého opevnění a přehlíží při tom zcela fakt, že veškerá tíha obrany by v září 1938 závisela ve velké míře především na velkém množství vybudovaných a k obraně připravených lehkých objektů. Betonáž byla kompletní a to v pásmu M1 (Mařenice) 45 objektů řopíků.

Ukázka rozmístění některých objektů.


















Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.



2 komentáře:

  1. Mirku, musí to být hodně zajímavý pocit, chodit po místech, o kterých si můžeš číst v knize. 👍👍 Já něco podobného zažívala v dětství, když vyšla knížka Rumburský skrojek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka určitě dokázala zaujmout. Přiblížuje čtenářům minulost i přítomnost Rumburka, vypráví o skazkách a příbězích většinou dávno zapomenutých,

      Vymazat