neděle 4. října 2020

Mařenice a okolí, rekreační osada Hamr u Naděje.

 

Budova starého Hamru.

Tato rekreační osada Hamr leží asi 1. km. Severně od Naděje v zalesněném údolí. Její jméno připomíná dnes již neexistující hamr na drcení železné rudy. Původně zde stávala stoupa na drcení v okolí těžené rudy, která se potom dopravovala do blízkých tavíren. V roce 1706 zde byl údajně objeven důl, v němž byla nalezena ruda bohatá na zlato a stříbro. Vévodkyně Anna Marie Františka na Zákupech ale těžbu nepovolila. V roce 1754 se zde uváděl také mlýn na mouku, hostinec a později tu byly 2. pily. Roku 1833 osadu tvořilo 10. domů, z nichž ale po 2. světové válce řada z nich zanikla. Zbořen byl i hostinec "U Hamerského mlýna". Pro pohon pily v Hamru byla roku 1938 pod Suchým vrchem v hlubokém zalesněném údolí Hamerského potoka postavena přehrada Naděje. Hamerský potok je poprvé zmiňován v souvislosti s hamrem na zpracování železné rudy. K r. 1677 dle archeologických nálezů zde předcházela existence sklárny. Na místě bývalého mlýna dnes stojí patrová omítnutá budova myslivny se sedlovou střechou. Při jejím severním průčelí se nacházejí pískovcové základy zaniklého severního křídla. Pro pohon všech těchto zařízení včetně bývalé přádelny v níže položeném Antonínově údolí byla zbudována řada různých náhonů, které sloužily jako vodní zdroj pro pohon těchto výrobních zařízení. Ucelený pohled na tyto náhony je v odkazech na internetové stránky.


Na pohlednici z roku 1935 je vidět střed Hamru. V popředí je část areálu bývalé horní pily, vedle ní mezi stromy stojí hostinec „U Hamerského mlýna“ a vpravo je tehdejší Mitterova vila se sousedním domem. Hájovna v pozadí mezi stromy již patřila k Horní Světlé.


Pohlednice zachycuje pod stromy stojící hostinec „U Hamerského mlýna“ s budovami bývalé horní pily. Silnice v popředí vede do Naděje.

Na této pohlednici je vidět bývalý hostinec „U Hamerského mlýna“.


Pohlednice zobrazuje dnes již neexistující hostinec ,,U Hamerského mlýna“ uprostřed cesty.

Bývalá Mitterov vila stojí na místě starého hamru.

Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.

4 komentáře:

  1. Mirku, další zajímavý článek. 👍 Je to už dlouho, kdy jsem tam byla. Pamatuju si, že všude v okolí byla spousta vojenských bunkrů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V celém okolí je skutečně hodně bunkrů z poválečného období. Jsou tzv. řopíky a jeden takový máme nedaleko za chalupou.

      Vymazat
  2. Pěkné. Nyní jsem byla v Mariánských Lázních, tam se taky hodně opravuje, renovuje, k tomu přidávají fotky budov z minulosti, byly to pěkné časy, takové klidné, ale myslím, že jinak bylo hodně fyzicky náročné v té době žít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá doba nese své klady a mínusy. Skutečnost je ale taková,že žít v tehdejší době bylo více náročné. Pamatuji si když děda vypravoval zážitky z 1.světové, tak každý z nás poslouchal s otevřenou pusou.

      Vymazat