neděle 4. října 2020

Mařenice a okolí, přehrada Naděje.

 

Tato pohlednice zachycuje zděnou hráz vodní nádrže, vybudovanou v úzkém údolí Hamerského potoka v letech 1937-38. Přehrada sloužila k pohonu mlýna a pily v níže ležícím Hamru.

Přehrada byla postavena jako nádrž užitkové vody pro vodní díla Hamerský mlýn a pilu vodovodního svazu Niederland se sídlem ve Vansdorfu - jako náhrada za podchycení pramenů Hamerského potoka pro zásobování Vansdorfu pitnou vodou. Vodní dílo Hamerský mlýn se nacházelo asi 300. m. pod přehradou v č. p. 65. Asi o 500. m. níže bývalo další vodní dílo - pila v č. p. 51. Vodní nádrž Naděje leží v hlubokém zalesněném údolí Lužických hor u osady Naděje. Uvedení do provozu v roce 1938. Další část o přehradě Naděje je od p. Pavýzy z Dolní Světlé.

Pramen Hamerského potoka, na kterém přehrada stojí, je v širokém údolí mezi Luží a Pěnkavčím vrchem. Ve dvacátých letech minulého století vznikl plán z tohoto prameniště napájet vodovod v městě Rumburk. Byly vybudovány sběrné studně a přes vodoměrnou šachtu v údolí "U Jána" vedeno potrubí přes Novou Huť k nádraží Jedlová a pak k Lesné a dále údolím do Rumburku (tento vodovod je údajně v provozu dodnes). Ovšem Hamerský potok byl od 19. století využíván pro pohon 15. mlýnů a pil od Hamru po Lindavu (buď přímo jako pohon vodním kolem, nebo pro výrobu elektřiny pomocí turbosoustrojí). Odběr vody z prameniště potoka by snížil průtok a ohrozil provoz těchto továrniček. Proto bylo rozhodnuto souběžně s vodovodem vybudovat v údolí pod Suchým vrchem přehradu, která by v suchých obdobích umožnila doplnit snížený průtok potoka. Podle smlouvy s uživateli z roku 1931 měla přehrada mít objem 24. tisíc kubických metrů. Přehrada byla vyprojektována a její stavba dokončena v roce 1938. Přehrada byla napuštěna 19. července 1938, tedy ještě před zabráním našeho pohraničí. Stavba trvala 170 dnů a pracovalo zde někdy až 110 dělníků. Ve stejné době se v okolí stavěly bunkry obranné linie proti nacistickému Německu, což stavbu komplikovalo. Bunkry byly obsazeny našim vojskem v květnu 1938. Kolaudace přehrady se uskutečnila v roce 1942. Přehrada pak sloužila pro pohon 15. vodních děl od Hamru až po Lindavu. Z toho byly v Hamru 2. pily (jedna z nich nad původním hostincem, na jehož místě dnes stojí chata, druhá, rovněž již neexistující, u skály za dnešní poslední chalupou směrem ke koupališti a jeden mlýn. Dále byla napájena turbína v tehdejším chudobinci (dnes ústav pro mentálně postižené ženy) a další továrničky v Antonínově údolí, Mařeničkách, Kunraticích a Lindavě (zrcadlárna a mlýn). Na pravé straně přehrady je vypouštěcí roura s regulací (kolo s převodem nahoře na hrázi). Při stavbě v roce 1937 zjistili, že ve svahu k silničce je silný pramen vody. Ten byl vyveden menší rourou do nárazové nádrže. Pamětníci říkají, že se nejen z toho vždy pila voda, ale že se dokonce jako zvlášť chutná nosila do Naděje v kanystrech. V padesátých a šedesátých letech využívali rekreanti přehradu ke koupání (přes její teplotu jen kolem 13. stupňů). Jeden rok byl přístup na přehradu zdi zablokován ostnatým drátem a mřížemi a říkalo se, že přehrada bude sloužit jako reservoár pitné vody, ale záměr se neuskutečnil a tak mříž někdo odstranil a koupalo se dál.

Článek byl převzat a použit se svolením provozovatele blogu Trávník a věci okolo. Další zajímavosti:

-Znělec na stavbu přehradní hráze byl lámán v nedalekém lomu v severním svahu Suchého vrchu.

-Na Fořtově louce, zatopené přehradou, stála zřejmě středověká sklářská huť.

-Severně nad přehradou do Horní Světlé, údajně dochovaná jedna z plošin po dávném pálení milířů.


 Výpust u přehradní nádrže na Naději.

Pohled na spodní část přehrady.

Pohled na zatopenou plochu přehrady.

Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.

10 komentářů:

  1. Mám ráda staré pohlednice a ráda porovnávám se současným stavem krajiny.
    Dík za pěkný článek a přeji další pohodové podzimní dny.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud to jde,jsou takové pohlednice vhodným doplňkem k článku. Tam je aspoň vidět co se kolikrát dokázalo zničit.

      Vymazat
  2. Mirku, mám na Naději jedinou vzpomínku a tou je příšerně ledová voda. Tehdy jsme jí porovnávali s teplotou přehrady Chřibská a Naděje vyhrála.
    Děkuji za další pokračovaní z kraje, kde jsem se narodila.👍
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On totiž Hamerský potok na Naději protéká lesem, dno má písčité a kamenité. V letním období je to příjemné osvěžení.

      Vymazat
  3. Zdravím Mirku,tak jsem tě našla. Děkuji za skvělý nábled do historie.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky Majko za komentář a chci se postupně vracet k článkům ze starého blogu..Zatím to mám takové nedodělané, ale snad na některé doplňky dojde. Musím se stále s někým radit, co který sloupeček znamená.Blog jsem měl tak trochu v utajení nežli mi poradila Jituška z blogu Fotografie přírody Ji Hei.

    OdpovědětVymazat
  5. Jestli opravdu v pohraničí byla převaha německého národa, tak je vidět, že byli v těch letech významnými přispivateli k fungování krajiny.
    U nás se také těžilo dřevo a byly tady hned papírny a nikam se nevyváželo. Také tady byly tkalcovny, protože tady byly příznivé podmínky na pěstování lnu. Stejně tak brambory. A dnes? Kdo není slepý, tak to vidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnoho německých obyvatel se pod vlivem henleinovy propagace macešsky zachovalo, pod vlivem nacionalismu žádalo o připojení k Říši, zapomnělo na zemi, která je vychovala, u které čerpali bohatství a sílu pro svůj život. Krutě se odměňovali i těm, se kterými žili po léta ve svornosti a lásce i úctě a na několik let připravili ne jen jim, ale i mnoha národům trpký osud. Válka, kterou vyvolal fašismus, zatáhla do svého nenasytného chřtánu národy celého světa a přinesla nesmírné oběti na lidských životech, hospodářském materiálu a vybírala si daně i u německých obyvatel - hlavně nevinných.

      Vymazat
    2. Mé vzpomínky se váží dnes už vlastně k historii - k letům 1953-1957, kdy jsme tady prožívali kouzelné prázdniny. Byla nás parta 9 kluků a tří dívek. Koupali jsme se v přehradě /když jsme předtím museli nasbírat bandasku brusinek/, večery trávili na kládách před chalupou s kytarami a písničkami. Tenkrát k tomu nepatřilo pivo ani alkohol, byla to čirá romantika . Jednou jsme měli malý táborák pod přehradou a kolem půlnoci nás přišli skouknout rodiče. Občas jsme se viděli i v Praze a přátelství vydržela až do dvacátých let 21. století. Čas byl a je konečný...

      Vymazat
    3. Hezká vzpomínka na léta strávená v tak krásném kraji, kde je tolik zajímavých míst. Rovněž kamarádství, která vydržela tolik let je obdivuhodné. Přeji další hezké vzpomínky na tento kraj.

      Vymazat