čtvrtek 22. října 2020

Výstava hodin - výroba hodin na Broumovsku



Na podzim roku 2011 se uskutečnila v Broumovském klášteře výstava pod názvem "Historie hodinářského průmyslu na Broumovsku". Jedná se o německého hodináře, zakladatele ochranné značky Gustav Becker. Od roku 1898 se psala historie hodinářské výroby ve východních Čechách. V tomto uvedeném roce založila dolnoslezská firma Gustav Becker v Broumově svoji filiálku na výrobu budíků a jiných velkých hodin. Tato filiálka vyráběla z velkých hodin stolní, nástěnné, podlahové, skříňové a další. 





Byly zde vystaveny hodiny jak z depozitáře muzea, tak i od soukromníků, kteří tyto hodiny dosud vlastní. Mimo jiné byly k nahlédnutí i archivní dokumenty a stavební plány budovy, technická dokumentace k výrobě hodin a rovněž i katalogy vyráběných hodin. Velkou raritou těchto hodin bylo sériové číslování již od počátku výroby, takže je snadné určit rok výroby jednotlivých druhů hodin. Tato filiálka měla v pozdějších letech spletitou historii. Nejprve byla v roce 1930 odkoupena firmou Junghans a v roce 1945 byl zestátněn. V roce 1948 se stal součástí národního podniku Chronotechna a v dalších letech byl nástupce Meopta a poté Kovopol.

                                        Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.

3 komentáře:

  1. Tak to byla zajímavá nejen výstava, ale i historie firmy. Budik zn. Junghans z roku 1938 mám doma po rodičích. Přežil celé jejich 50lete manželství a je stále provozuschopny.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to byla zajímavá nejen výstava, ale i historie firmy. Budik zn. Junghans z roku 1938 mám doma po rodičích. Přežil celé jejich 50lete manželství a je stále provozuschopny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to už máš Jirko historický budík a podle toho je vidět, jak kvalitní to byly výrobky.

      Vymazat