pondělí 28. září 2020

Dolní Světlá u Mařenic

 


Tato pohlednice z 30. Let 20. Století zachycuje domky v dolní části obce, pod bývalou školou.

Dolní Světlá pod Luží je malebné horské letovisko, ležící na jihovýchodním svahu Luže a v údolí horního toku Svitávky, asi 3 km severně od Mařenic. Osada patrně vznikla při kolonizaci pohraničních hvozdů ve 14. století na vymýceném místě, které tu zůstalo po činnosti starých sklářů. Stopy po středověkých sklářských hutích, pocházející z doby kolem roku 1300, byly nalezeny na několika místech v obci i v jejím okolí. Obec se poprvé připomíná v roce 1391, kdy se již rozlišovala její horní a dolní část. Dolní Světlá leží v údolí Svitávky, zatímco Horní Světlá je západně od ní v údolí nevelkého potůčku. O něco výše na samém úpatí Luže vznikla později malá osada Myslivny. Obyvatelé Světlé se zpočátku živili prací v lese, ale později se stalo důležitým zdrojem jejich obživy domácké tkalcovství, které se tu udrželo až do poloviny 19. století. S rozvojem průmyslové výroby ve větších městech ale postupně zaniklo a ves se začala vylidňovat. V roce 1869 žilo ve Světlé 1813 obyvatel, zatímco v roce 1921 již jen 1141. K největšímu úbytku ale došlo po odsunu Němců v letech 1945-1946, takže v roce 1950 zde žilo již jen 171 obyvatel. Řada domů zůstala opuštěných a některé z nich byly později zbořeny. Teprve díky rozvoji rekreace a chalupářství v 60. letech bylo mnoho pěkných lidových staveb zachráněno před zánikem. V té době již byla Světlá součástí Krompachu a v roce 1981 byla přičleněna k Mařenicím. Rekreační charakter vsi později zcela převládl a dnes tu trvale žije jen asi 50 obyvatel. Na severním okraji Dolní Světlé stojí nevelká čtvercová kaple s věžičkou, další kaplička, postavená roku 1856 v Horní Světlé, byla v roce 1949 zbořena. V obou osadách se dochovala řada lidových roubených domů lužického typu, které dnes většinou slouží k rekreaci. V lese na vrchu Kopřivnice (638 m) západně od Horní Světlé stojí kamenný pomník Václava Röbische, kterého zde 14. května 1913 zabil padající strom. Na jihovýchodním svahu Luže pod osadou Myslivny jsou lyžařské sjezdovky se dvěma vleky.

Na této pohlednici vidíme horní část obce z jihozápadní strany. Nejvýraznější budova vpravo od středuje bývalý hotel Adler, z lesa vlevo na obzoru vyčnívající Krkavčí Kameny.


Budova inspektorátu a oddělení finanční stráže v Dolní Světlé č. p. 133 stojí dosud a dnes slouží jako restaurace ,, Celnice ,,

Uprostřed snímku velká budova je bývalý hotel Adler.


Žádné komentáře:

Okomentovat