neděle 26. března 2023

Proměnlivý březen..

 

 
 

V průběhu měsíce března se teploty střídaly, a před námi jsou další chladnější dny tohoto týdne.  Ráno někde teploty klesly až k minus šesti stupňům. Ještě před pár dny rtuť teploměru vyšplhala nad magickou jarní dvacítku a vypadalo to, že zima nám dala definitivní sbohem. Nedala a teď se znovu hlásí o slovo. Jakmile klesne teplota vzduchu k nule, dočkáme se místo deště krásné a romantické chumelenice velkých sněhových vloček. Pokud trvá sněžení déle a zem byla po předchozích mrazech dostatečně studená, přikryje sníh zem načechranou peřinou, pod níž se tak dobře odpočívá trvalkám i dvouletkám. Takže, jestliže na jaře zasněží, o cibuloviny se bát nemusíte. Stejně pěkně může chumelit i při teplotách nad plus pět stupňů - pak ovšem celá krása velmi rychle pomine, jak známe ze sněhových přeháněk, jež se objevují i během března a dubna. Sníh chrání před mrazem opravdu skvěle. Pro rostliny jsou horší holomrazy.

 







13 komentářů:

  1. Mirku, krásné krokusy. 👍👍👍 Já pevně doufám, že se to obejde bez sněhu a hlavně bez mrazu. Teď aktuálně je 8°C.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opak je pravdou a ranní mrazíky se sněžením jsou opět tady.

      Vymazat
  2. Krásné fotografie. Zrovna u nás vyšla výstraha před vydatným sněžením. Já jsem se teď dva dny toulala přírodou, nafotila spoustu fotek, tak bude co probírat. Jen dnes už můj návrat z toulek provázel docela vydatný déšť...a má to přejít v moči do sněhu a mrazu. Nevadí
    .. sluníčko zase brzy bude hřát..
    To je prostě jaro. Přeji Ti krásné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předpověď se vyplnila, tak musíme nějaký čas počkat. Hezké jarní dny spojené s procházkami po okolí.

      Vymazat
    2. Jejku, teď koukám, že mi zase mobil upravoval... Omlouvám se za to nedopatření. V noci opravdu u nás nasněžilo. Teď už je zase po sněhu, ale myslím, že ještě není těm proměnám počasí, konec. Přeji Ti krásné jarní dny hlavně ve zdraví.

      Vymazat
  3. My na letní chalupě vždy na zimu vypustíme vodu, aby nám nezamrzla v trubkách a neroztrhla je, teď zrovna řešíme, jestli ji už můžeme zase pustit, nebo už pokles pod nulu nehrozí.

    Květy si z toho "hlavu nedělají", nádherní barvy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květy si z mrazíku dělat těžkou hlavu nemusejí, zato lidé kde ještě je voda na chalupách ve vodovodním řadu to musejí řešit s rozmyslem. Znám to, když nám voda praskla.

      Vymazat
  4. Dneska nám slibují sníh. Já začínám mít pocit, že mám na zahradě zmeškáno. Připomněl jsi mi cibulovinami cibuli. Měla už jít do země. Prima jarní fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že na zahradě se ještě nic nezmeškalo a příroda si to všechno dožene.

      Vymazat
  5. Fotky jsou moc hezké. Mně už žluté krokusy odkvetly, ale text je pravdivý, bohužel. Zrovna jak začaly kvést narcisy, tak včera do toho hotová fujavice, sice ne dlouhá, ale asi 3x po sobě, s odstupem asi půlhodiny. Teploty na meteostanici denně pozoruji. No prostě - březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem. 😎

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady si to také hez\y zařádilo, ale odpoledné zase všechno bylo pryč. S tím dubnem to snad to snad nebude tak zlé.

      Vymazat
  6. Krokusy jsou krásné, Měla jsem je také na zahradě, ale během let se mi ztratily. Nejsem velký zahradník, ale od jednoho vím, že když se tulipány ze země nevyndají, klesají stále hlouběji a pak nemají sílu vykvést. MOžná je to stejný případ, nevím. Můžu se ale potěšit třeba s těmi tvými. Zdravím 😀😊

    OdpovědětVymazat
  7. Také nejsem zdatný zahradník a co se týká kytek nechávám to na manželce. Říká o mně, že pustit mne na zahradu dopadlu by to jako kdyby tam řádill kozel.

    OdpovědětVymazat