sobota 7. srpna 2021

Kos na hnízdě.

 

O dovolené na chalupě, jsem chtěl prostříhat a upravit některé keře. Ale u jednoho trnitého keře k tomu nemohlo dojít, protože když neteř, která si všimla, že tam dost často zalétává kos. Po opatrném rozhrnutí větví se ukázalo hnízdo, na kterém seděl kos. Kos černý hnízdí v dubnu až červenci a to i dvakrát až třikrát ročně. Hnízdem je hluboká půlkulovitá miska, vybudovaná ze stébel suchých trav, kořínků a větviček dosti pevně slepených hlínou. Hnízdo bývá umístěno v rozsoše keře nevysoko nad zemí. Hnízdní teritorium obsazuje jediný pár. Kosi na svém území nestrpí cizí kosí vetřelce a nekompromisně je zahánějí. Samička do hnízda snáší obvykle 4 – 6 modrozelených vajíček, která na sobě nesou rezavé skvrnky. Na vajíčkách sedí sama po dobu, než se líhnou ptáčata. Děje se tak mezi 13 – 14 dny. Mláďata krmí a starají se o ně oba rodiče. Za zhruba 12 – 16 dnů mladí kosi opouštějí rodné hnízdo, ale neosamostatňují se. Rodiče je ještě okolo dvou týdnů nadále přikrmují. Oba rodiče od sebe rozeznáte bezpečně: táta kos má černý frak a nápadně žlutý zobák, samička je nenápadně hnědá. Hmyz svým potomkům budou nosit oba. A nejen to, oba rodiče obvykle svá mláďata střeží před potenciálními nepřáteli jako oko v hlavě. I když se k hnízdu přiblíží třeba kočka, rodiče se nerozpakují na vetřelce zaútočit.

 






Po kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.



6 komentářů:

  1. Pěkné fotky a seznámení se s košík životem. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu na mém blogu. Celkem jsem se divil, že neuletěl a jak jsme se vzájemně na sebe dívaly, tak nevím kdo byl víc překvapený.

      Vymazat
  2. To jsou úžasné fotografie. Já ptáčky krmím občas i přes léto, když je nepříznivé počasí a teď mi přiletěli ukázat mláďata, hýlové, pěnkavy a brhlíci. Běžně přilétají s mláďaty sýkorky. Je to krásné jak pípají ta malá ještě ne zcela přepeřená mláďata, ale už letu schopná. Děkuji za hezké fotografie a měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle blogu vím, Jarko že Tvoji oblibou. Jsou nejen focení, ale i krmení ptáčků. Příležitost si vždycky dokážeš najít a pak se s tím podělíš na blogu.

      Vymazat
  3. To jsou moc pěkné záběry, podobné nejsem schopna udělat. Hlavně jde o to, že tady u nás celkově ubylo ptáků, takového vrabce jsem neviděla pár let, kdysi jich tu bylo plno, také sýkorky i kosy téměř nevidím. Je fakt, že tu lítá malé hejno kavek, dvě straky a pár hrdliček. Ovšem ptákem roku 2021 se stala káně lesní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou oblasti, kde skutečně ptáci ubývají. Tady si zatím na to nemůžeme stěžovat, a výskyt je snad všech druků od vrabců, vlaštovek a další. Neviděl jsem tady kavky nebo havrany ty jsou zase u Vás.

      Vymazat