pátek 16. října 2020

Mařenice a okolí památník na Horní Světlé

 

Přímo na státní hranici se Spolkovou republikou Německo, při silnici z Dolní Světlé do Sasského Waltersdorfu, se nachází památník zbudovaný na paměť obránců Československa v pohnutém roce 1938. Pomník je zbudován na místě, kde stál Československý celní úřad, o který dne 22. září 1938 svedli boj příslušníci Stráže obrany státu s příslušníky sudetoněmeckého freikorpsu.


Naposledy jsme byli u bývalé celnice, když byla budova ještě prázdná a vzadu u cesty v lese byla závora, která vyznačovala hraniční pásmo, takže to již nějaký rok bude. Od křižovatky u " Staré hospody " v Dolní Světlé jsme se dostali kolem bývalé celnice kde je dnes restaurace "Celnice" k parkovišti, odkud je výchozí cesta vlevo po pěkně upravené silničce. Asi tak v polovině cesty se po pravé straně nachází vzácný ekosystém zv "Brazilka", která byla v roce 2002 prohlášena chráněnou přírodní památkou. Dále jsme pokračovali lesní cestou až k samotnému památníku obránců hranic, kde se konají vzpomínkové slavnosti, pořádané Československou obcí legionářskou - Jednotou Mladá Boleslav.


Pomník byl slavnostně odhalen v září 2003 a je věnován obráncům hranic z roku 1938. Pojednání o této památce je podrobně uvedené na http://www.luzicke-hory.cz . Památník na Horní Světlé. Památník leží na rozhraní dvou republik České a Německé. K uctění památky těchto obránců, jsou zde umístěny tabule s podrobným výkladem událostí. Z německé strany je poměrně snadný výstup na Luž odkud je nádherný výhled do okolní krajiny. K památníku se dá dojít také z české strany náročnějším výstupem přes Luž a dolu sejít po německé straně asfaltovou cestou.




K chuti přišlo i jedno pivko za zdejší hospody.


U památníku je na německé straně restaurace s terasou, odkud je výhled do údolí a městečka Waltersdorf. Po prohlídce celého okolí a pořízení několika fotografii jsme se vydali na zpáteční cestu. Československá obec legionářská Jednota Mladá Boleslav spolu s KVH ROTA NAZDAR A KVH Česká Lípa vybudovaly památník, který připomíná nebezpečný a vysilující, ale hlavně statečný boj našich občanů roku 1938 na československo-německé hranici. Tragické osudy našich hraničářů byly završeny 1. října 1938, kdy byla Československá republika nucena v důsledku tzv. Mnichovské dohody odstoupit značnou část pohraničního území bez ohledu na jejich dosavadní i budoucí osudy. Místo pro zbudování památníku bylo vybráno v obci Horní Světlá, kde došlo v září 1938 k přepadení zdejšího celního úřadu:

 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení. 


4 komentáře:

  1. Mirku, další zajímavé informace z Lužických hor . Přiznám se, že toto místo vůbec neznám. Měla bych to napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hezké místo i když se tam musíš dostat pěšky. Tyhle oslavy SOS u památníku se konají pravidelně.

      Vymazat
  2. Babičku a dědečka z otcovy strany jsem měl v Šumperku. Divil jsem se, že i Šumperk byl obsazen Hitlerem.
    Jinak děda byl financ, měli uniformy, zbraně a psa a honili pašeráky v Tatrách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi činnosti FS patřilo také bránění vstupu podezřelých osob do země a naopak vojenských zběhů ze země, poskytování pomoci při ochraně veřejné bezpečnosti a spolupůsobení při vojenské ochraně hranic. Finanční stráž tak i nadále neměla úkoly jen povahy finanční, ale i státo bezpečnostní.

      Vymazat