úterý 27. října 2020

Mařenice kostel jeho devastace a obnova.

 

Tento poutní chrám byl založen roku 1699 a nynější chrám vybudován v letech 1714 – 1715 hraběnkou Františkou Toskánskou ze Zákup. Kostel byl později mnohokrát přestavován, např. v roce 1747 byly za kostelem vybudovány ambity se zastavením křížové cesty, v roce 1884 – 1865 byl kostel rozšířen o obě postranní lodě a přistavěna věž. Poslední mše se konala v roce 1961 a od té doby kostel postupně chátral. Ve zdech kostela byly náhrobky významných osobností obce.

V následujících letech od poslední odsloužené mše v šedesátých letech kostel postupně chátral, vnitřní vybavení bylo zničeno, zčásti i rozkradeno. Na popud řádových sester, které působily v Antonínově údolí, kde byl po druhé světové válce zřízen domov důchodců a později ústav pro mentálně postižené ženy, se celé akce ujal Marcel Hrubý. Už jako dvacetiletý mladík pochopil, že chátrající kostely a kostelíky na Děčínsku i v sousedním českolipském regionu k životu neprobudí jen samotná víra. A tak se pustil do jejich záchrany s nadšeným odhodláním. Jeho zásluhou se začalo v červnu 1989 s postupnou opravou celého objektu. Nemalou měrou se na těchto opravách podíleli také studenti různých škol pocházející z Moravy. Naštěstí je stále dost lidí, kteří si práce Marcela Hrubého váží. Patří k nim i generální vikář litoměřického biskupství Karel Havelka. "Zejména na Děčínsku byla spousta kostelů ve zbědovaném stavu. Podařilo se je zachránit a zase ožily. Neslouží jen k bohoslužbám, ale staly se i místy společného setkávání lidí. Myslím, že je to i velkou zásluhou pana kolegy Hrubého a lidí, které dokázal svým nadšením získat," říká církevní hodnostář v Děčínském Deníku cz. Celá akce byla završena 27 července 1991, kdy byl kostel opětovně otevřen a vysvěcen Msgr. Kouklem z Litoměřic. Vzhledem k tomu, že vybavení kostela bylo zničeno, byl kostelu v Mařenicích věnován oltář z kostela v Praze - Liboci, který věnoval páter Wágner. Mimo tohoto oltáře byl dovezen i další inventář jako byla kazatelna, obrazy, lustr, klekátko, kříž a další. Souhrou náhod o navrácení majetku církví, byl oltář z Mařenického kostela navrácen v roce 1994 - (95 ) Školským sestrám řádu sv. Františka na Malé Straně.

Tato meziválečná pohlednice zachycuje průčelí kostela sv. Máři Magdalény, jemuž v 80. letech 20. století hrozila demolice. Zachráněn byl jen díky úsilí Marcela Hrubého a nezištné pomoci mnoha dalších nadšenců.



Interiér kostela sv. Máři Magdalény v Mařenicích v roce 1989.



Křížová cesta za kostelem sv. Máři Magdalény v Mařenicích před opravou.


Vysvěcení kostela 27.7.1991.





Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.

6 komentářů:

  1. Je báječné, že se památkám vrací "život". Spousta tolik štěstí neměla. Mařenický kostel je opravdu krásný. 👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obec má zájem o obnovu církevních i sakrálních památek. To se vrací zájmem turistů o tuto oblast.

      Vymazat
  2. Je to parádní, že se tato místa vracejí k životu. Vždy obdivuji památky, které se téměř vyhrabaly ze sutin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimo toho kostela je to třeba i Kalvárie nad Mařenicemi, kde se uskutečnila podobná obnova kaple. Dík za návštěvu a komentář.

      Vymazat
  3. Úžasné! Lidi jsou šikovní. Nejhorší je, když udělají krásné věci a pak je zničí....

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou to zase jen jedinci,kteří si neváží práce druhých.

    OdpovědětVymazat